Fasikülasyon nedir?


Hemen hemen hepimizin vücudunun  herhangi bir noktasında fasikülasyon olabilir. Fasikülasyon terimi küçük, istemsiz kas kasılması anlamına gelir. Bu, dil de dahil olmak üzere, vücut içinde herhangi bir kas olabilir. Buna halk arasında seğirme denir.

Fasikülasyon nedenlerinin çoğu ciddi değildir ve sadece can sıkıcıdır Örneğin, en yaygın nedenlerinden biri çok fazla kafein alımıdır. Bazı durumlarda vücudumuzda örneğin magnezyum gibi, belirli bir elektrolitin az olması fasikülasyonlara yol açabilir. Benadryl veya astım gibi yaygın olarak kullanılan ilaçlar da fasikülasyonlara neden olabilir. Egzersiz sonrası dinlenme sonrasında fasikülasyon deneyimi de yaygındır.

Daha az sıklıkla, fasikülasyonlar motor nöron hastalıkları, toksinler, hatta kuduz gibi daha ciddi başka hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durumlarda, diğer nörolojik sorunlar da vardır.

Fasikülasyonlar devam ederse, yaşam kalitesini etkileyebilir. Nörolojik testlerde başka bir sorun görünmüyorsa, iyi huylu fasikülasyon sendromu tanısı konabilir.

Fasikülasyon en iyi tedavisi altta yatan nedeni bulmak ve tedavi etmektir. Bazı durumlarda, belirli bir antiepileptik ilaç ya da beta-blokerler iyi huylu fasikülasyon sendromu için kullanılabilir ama hiçbirinin seğirmeleri tamamen kontrol ettiği tespit edilmemiştir. Fasikülasyon başka bir sorun nedeniyle değilse bir şekilde, çoğu zaman kendi başına geçecektir.

Yorum bırakın