TRAKEOSTOMİ KANÜLLERİ, KULLANIM SÜRESİ


Trakeostomi kanüllerini gruplayacak olursak
* balonlu (cuff) kanüller
* balonsuz kanüller
–  Plastik
– Gümüş (Koruyucu amaçlı trakeotomi dışında ALS de gümüş kanül pek tercih edilmez. Özellikle solunum cihazına bağlanan hastalarda balonlu (cuff) plastik veya polikarbonat, silikonlu kanüller tercih edilir)
Balonlu (cuff ) kanüller 2 gruba ayrılır
1- Kısa süreli kullanım disposable (kullan-at kanüller) 1 aylık
2- Uzun süreli kanüller (6 aylık)
a:) yedek iç kanüllü trakeostomi kanülü (Inner canula)
b) iç kanülü olmayanlar

Kısa süreli kullanılan kanüller ucuz ve enfeksiyon açısından avantajlıdır fakat her ay değişim gerekiyor. Hastaneye gitmek problem oluyor.
Örnek: Bıçakçılar, portex
Uzun süreli kanüller pahalı ve enfeksiyon riski var fakat 6-8 ayda bir kanül değişimi, hastaneye yatışın seyrek olması  açısından avantajlı, bu nedenle uzun süreli kullanmaya uygun kanüllerin iç kanüllü olan tipleri tercih ediliyor. Kanül tamamen değişme yerine 1-2 günde iç kanülü değişebilir, yedek iç kanül temizlenir.
Örnek: Tracoe 301, shilley iç kanüllü tip kanüller

Plastik tipi kanülleri ayda bir değiştirmek gerekiyor.

Poliüretan konektörlü uzun süre kullanılan kanüller ortalama 6-8 ayda bir değiştirilir. Uzun süreli kullanıldıklarında balon sertleşir, şişirme indirme sırasında nefes borusu iç cidarını tahriş eder, aspirasyon gereksinimi artar, balgam rengi sarıya dönebilir. Ayrıca kanül eskidikçe üzerinde bakteri yerleşme riski artmaktadır.

İlk değişimde dikkatli olmak gerekir. KBB  Uzmanı evde yapabilir. Evde yapılamayacaksa bunu söyler.

İlk değişimde hafif yapışıklık olabilir bu nedenle değiştirme sonunda hastanın biraz kanaması olabilir. Zira kanama olacak yere balon zaten tampon görevi görür. Gerekirse balon 12 saat şişik bırakılır.

Değiştirme sırasında sprey ile uyuşturulur, acı hissedilmemektedir. En fazla gıcık hissi olmakta, o da çok kısa sürede geçmektedir. Yeni kanülün takılması birkaç saniye sürer.

İç kanülü olan uzun süre kullanımlı trakeostomi kanüllerinde, iç kanülü ılık suda yıkadıktan sonra Savlon  Solüsyonunda temizleyerek kullanabilirsiniz.4 ölçü su+1 ölçü Savlon (sarı renkli antiseptik solüsyonu) karışımında kanülü tam olarak ıslatacak büyüklükte bir kavanozda 10-15 dakika bekletip bol suyla durulayın. Veya ayrı küçük bir cam kavanozda  durulamaya bırakın. Oradan da gazlı bez bulunan bir kutuya alıp kuruması için bekletin.

Trakeostomi yerinin pansumanı için Batikon kullanabilirsiniz. Zamanla Trakeotomi yerine yara iyileştiği için pansuman gerekmeyebilir.

Not: Kanül kutusunda 6 aylık veya aylık ibaresi yoktur. Hepsi aylık olarak değişir. Ancak içeriğinde fitalat içermeyen kanüller daha uzun süreli kullanmaya uygundur.
Plastik esaslı veya benzeri (disposable – Aylık veya 6 aylık kullan-at malzeme) kanüller aylık veya 6 aylık kulanılıp değiştir.
Poliüretan esaslı veya silikon esaslı kanüller, 6 ayda bir değişiyor. Bazı modellerde ayrıca 2 adet yedekli iç kanül vardır, tıkanınca iç kanülü yedeği ile değiştirilen kanüller oldukça pratiktir.

6 aylık kanüller heyet raporu olursa SGK tarafından ödenmektedir.
KBB Uzmanı tarafından silikon, düşük basınç kaflı, poliüretan konnektörlü kanül olarak yazılmalı. Bkz: SUT

TRAKEOSTOMİ KANÜLLERİ, KULLANIM SÜRESİ’ için 42 yanıt

  1. Merhaba, 3-6 ay arası kullanılabilir. Silikonlu ve termoplastik balonludur. Çocuk tipi kanüller bazen allerji yapabilir, kanül çevresinde kızarıklık, sık aspirasyon varsa değiştirmek gerekiyor.

    Beğen

  2. Merhaba, 3-6 ay arası kullanılabilir. Silikonlu ve termoplastik balonludur. Çocuk tipi kanüller bazen allerji yapabilir, kanül çevresinde kızarıklık, sık aspirasyon varsa değiştirmek gerekiyor.

    Beğen

  3. Merhaba, 3-6 ay arası kullanılabilir. Silikonlu ve termoplastik balonludur. Çocuk tipi kanüller bazen allerji yapabilir, kanül çevresinde kızarıklık, sık aspirasyon varsa değiştirmek gerekiyor.

    Beğen

  4. Merhaba annemin raporu var ancak medikal kanul için sgk nin 180 tl.geri ödediğini söylüyor kanul.fiyati ise 930 tl..bu durum da sgk.karsiliyor diyemiyorum bunda bir yanlış var mi

    Beğen

  5. Merhaba, her malzemede sgk böyle yapıyor. Tamamını karşılamıyor. Tracoe kanül fiyatları € olarak yükseliyor. Shilley kanül daha uygun ve aynı işi görüyor. Fakat numara olarak muadili bulmak lazım. Geçmiş olsun

    Beğen

  6. Merhaba annemin raporu var ancak medikal kanul için sgk nin 180 tl.geri ödediğini söylüyor kanul.fiyati ise 930 tl..bu durum da sgk.karsiliyor diyemiyorum bunda bir yanlış var mi

    Beğen

  7. Merhaba, her malzemede sgk böyle yapıyor. Tamamını karşılamıyor. Tracoe kanül fiyatları € olarak yükseliyor. Shilley kanül daha uygun ve aynı işi görüyor. Fakat numara olarak muadili bulmak lazım. Geçmiş olsun

    Beğen

  8. Merhaba annemin raporu var ancak medikal kanul için sgk nin 180 tl.geri ödediğini söylüyor kanul.fiyati ise 930 tl..bu durum da sgk.karsiliyor diyemiyorum bunda bir yanlış var mi

    Beğen

  9. Merhaba, her malzemede sgk böyle yapıyor. Tamamını karşılamıyor. Tracoe kanül fiyatları € olarak yükseliyor. Shilley kanül daha uygun ve aynı işi görüyor. Fakat numara olarak muadili bulmak lazım. Geçmiş olsun

    Beğen

  10. Portex blue line soft seal 3 ay kullanılıyor. 8 no standart İç kanül yok, Kanül içinde kuruma sorunu olmaması için daha fazla nem gerekiyor.

    Beğen

  11. Portex blue line soft seal 3 ay kullanılıyor. 8 no standart İç kanül yok, Kanül içinde kuruma sorunu olmaması için daha fazla nem gerekiyor.

    Beğen

  12. Gırtlak kanserinden amaliyat oldum 6 aydan beri 8mm lik kanül kullanıyorum bu kanüllerin kullanma süresi varmı varsa kaç gün birde gümüş olduğu için rengi değişiyor sağlık açısından zararı varmı

    Beğen

  13. Geçmiş olsun, Gümüş kanül uzun süre kullanılabilir. Sabunlu ılık suyla temizliği yapılabilir. Kararma için limon suyu ve karbonatlı suda 5 dakika bekletip güzelce durulayın. Şifalar diliyorum.

    Beğen

  14. Aşağıdaki kodlar ile doktor raporu yazılırsa sgk ödemesi var. SUT Kodu: A10084Ürün/İşlem Adı: SİLİKON (TRAKEOSTOMİ KANÜLÜ)SUT Kodu: A10085Ürün/İşlem Adı: ÇİFT BALONLU (ÇİFT KAFLI) (TRAKEOSTOMİ KANÜLÜ)SUT Kodu: A10086Ürün/İşlem Adı: GÜMÜŞ (TRAKEOSTOMİ KANÜLÜ)SUT Kodu: A10087Ürün/İşlem Adı: FOAM KAFLI (TRAKEOSTOMİ KANÜLÜ)SUT Kodu: A10088Ürün/İşlem Adı: FENESTRELİ (TRAKEOSTOMİ KANÜLÜ)

    Beğen

  15. Merhabalar; Babam ventilatör' e bağlı hastaneye götürmemiz mümkün olmuyor 15 gün önce Kaflı Rüsch CrystalClear 8.0 kanül takıldı ancak hava kaçırmaya başladı Doktorumuz kanülü tekrar değişmesi gerektiğini söyledi önere bileceğiniz kanül varmı tekrar aynı markayı alırsam sorun yaşamaktan korkuyorum.. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    Beğen

  16. Kaflı Rüsch CrystalClear 8.0 Ölçülerini bilmiyorum. Kanül ölçüleri markaya ve modele göre farklıdır. Kanül ölçüleri OD, ID, CD (balon çapı) bilinirse muadili veya kaçak yapmayacak balon çapı seçilir. Önceki kanülün marka, model ve ölçüsü neydi? Trakeostomi ameliyatı ne kadar oldu?

    Beğen

  17. İyi günler anneme trakeostomi acıldı hastanede taktıkları kanul ne zaman degişir bilgi verilmedi kabulu kaf lı kafında yazan portexID 8.0 Soft-seal

    Beğen

  18. Merhaba Babam ses teli felcinden dolayı kaflı trakeostomi kullanıyor.Kaf a hava basılan yer kopmuş sıkıntı olurmu değiştirelimmi.Devamlı kaf inik kullanıyor.

    Beğen

  19. Merhaba, Yutma güçlüğü veya yutma sırasında öksürük gıcık yoksa trakeostomi kafının patlak veya inik olması soru olmaz. Yine de ne tür ses teli felci geçirdi bilmiyorum tek taraflı, iki taraflı? Doktorunuza danışın.

    Beğen

Yorum bırakın